10 tips voor een gebruiksvriendelijke website

De tijden van saaie websites zijn voorbij! Wij als internetgebruikers en consumenten van media vinden het steeds belangrijker dat wat we voor ons zien, ons ook daadwerkelijk grijpt. Jouw persoonlijke website laten shinen is dan ook lastiger gezegd dan gedaan. De bezoeker vasthouden is namelijk je voornaamste doel. En dat is in tijden van digitale overprikkeling en kortere aandachtspannen geen gemakkelijke klus. Daarnaast mag je website er natuurlijk óók gewoon een beetje leuk uit zien. Wat kan jij zoal doen om je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken? Wij geven je 10 tips!

1.  Duidelijke entree

Maak de websitebezoeker meteen duidelijk waar hij is. Dit kan je doen door een mooie tagline toe te voegen, je service of dienstverlening in je logo te verwerken of een klein introductietekstje te schrijven. Zo weet de bezoeker direct of hij aan het juiste adres is.

2.  Overzichtelijke homepage

En nu? De bezoeker snapt waarom het op je website is beland, maar moet nu zijn weg navigeren. Jouw homepage moet goed te overzien zijn om de bezoeker zo snel mogelijk naar de juiste pagina te helpen.

3.  Navigatie: doe niet te veel

En dat doet hij natuurlijk door middel van de navigatie! Zet hier dan ook enkel de essentiële informatie in. Probeer jezelf niet te bewijzen met een ellenlang menu dat vol staat met pagina’s die eigenlijk vrij weinig toevoegen. Een te grote menubalk veroorzaakt alleen maar keuzestress.

4.  Waarom geen kruimelpad?

Misschien een vaag begrip, maar wel zo prettig om te hebben wanneer je een grote website beheerd. Een kruimelpad laat de bezoeker zien welke pagina’s hij heeft afgelegd om op een specifieke te komen. Zo kan hij ook weer gemakkelijk zijn weg terugvinden, als hij even een stapje terug wil doen.

5.  Houd het rustig

Helemaal leuk natuurlijk, al die bewegende elementen en teksten, maar het is een professionele website en geen PowerPoint presentatie. Probeer je bezoekers zo min mogelijk gek te maken met ruis. Mocht je echt iets willen highlighten, zit de kracht in eenvoud.

6.  Een consistente en overzichtelijke lay-out

Tja, het ook wilt ook wat! Spelen met lay-out is misschien wel het leukste van een site bouwen, maar je kan ook makkelijk te veel doen. Probeer in ieder geval al je pagina’s te laten matchen – en kom je er niet uit, spendeer dan je lay-out uit aan een goede webdesigner (aan deze webdesign in Veenendaal bijvoorbeeld!)

7.  Contact is key

Je wilt natuurlijk dat de bezoekers van je site je gemakkelijk kunnen vinden. En dat wordt automatisch een stuk makkelijker als je contactgegevens te allen tijde zichtbaar zijn. Een goede contactpagina is trouwens ook geen overbodige luxe. Houd deze kort en krachtig, maar vergeet ook geen call to action toe te voegen.

8.  Leesbaarheid

Het is misschien een open deur, maar spelfouten zijn onprofessioneel. Laat je webteksten voor publicatie even doorlezen door iemand anders of spendeer je teksten uit bij een copywriter.

9.  Snelheid en mobiele versie

Heb jij ook zo’n hekel aan websites die langzaam laden? De bezoekers van jouw website zullen daarin niet anders zijn. Bovendien is het wel zo fijn als de website goed toegankelijk is voor mobiele bezoekers. Deze maken namelijk waarschijnlijk een groot deel uit van je toekomstige klantenkring.

10.              Besteed het uit

Laten we eerlijk zijn: niet iedereen is nou eenmaal een ster in webdesign of tekstschrijven. Je website door een externe partij laten maken scheelt je dan niet alleen een hele boel tijd, maar ook veel stress. Een website laten creëren door WebsiteToday, bijvoorbeeld, kan je al een flink eind op weg helpen.

Aanbevolen artikelen