Hoe meet je het succes van je marketingcampagnes?

Natuurlijk is een zo goed mogelijk rendement het uiteindelijke doel van je opgezette marketingcampagnes. Jouw naamsbekendheid staat immers op het spel. Wanneer je marketingcampagne is afgelopen, kan je best bepalen wat je de volgende keer beter zou kunnen doen. Er zijn enorm veel factoren waaraan je een marketingcampagne kan meten, maar niet iedere zal voor jou specifiek van toepassing zijn. Het is daarom belangrijk goed te kijken welke indicatoren bij jou passen.

Vergelijken

Vergelijken met een benchmark lijkt in eerste instantie de beste methode om het succes van je marketingcampagne te meten. Hierbij leg je jouw campagne naast marktgemiddelden, om te zien of deze overeenkomen of de jouwe zelfs beter uit de verf is gekomen. Door af te kijken, kan je immers prima bepalen wat je beter kan doen, toch?

Helaas is dit nét iets te voor de hand liggend. Het ene bedrijf is namelijk de andere niet. Wanneer je naamsbekendheid en grootsheid niet incalculeert in je berekeningen, kan je er nog eens flink naast gaan zitten. Een eenmanszaak zal namelijk een hele andere aanpak vereisen op het gebied van marketing dan een groot internationaal bedrijf. Bovendien zijn bedrijven niet altijd even transparant over hun data. Dat maakt de puzzel toch al een stukje lastiger!

Content en evenwicht

Daarnaast mogen we content niet uit het oog verliezen. Leg jij namelijk zomaar lukraak wat bedrijven naast elkaar? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk appels met peren aan het vergelijken. Wanneer twee bedrijven simpelweg andere diensten leveren, krijg je natuurlijk nooit een goed beeld van hun daadwerkelijke eindscore. En bovendien is een stijging van één procent voor jou misschien een droom, maar voor de ander een afgang. Probeer dan ook dingen altijd in context te zien.

Externe hulp

Hoewel een nulmeting doen een manier is om de marketingcampagnes zo goed als mogelijk naast elkaar te leggen, geeft zelf dit niet altijd een adequaat resultaat. Wees je dus altijd zo veel mogelijk bewust van de verschillende variabelen en vergelijk niet eindeloos. Het belangrijkste is namelijk te allen tijde je eigen vooruitgang in je achterhoofd te houden.

Vergeet ook niet externe hulp te vragen bij je marketingcampagne. Bij bureaus als Sender Marketing weet je in ieder geval zeker dat er geen fouten worden gemaakt bij de extensieve analyse. Sender Marketing bureau in Limburg heeft namelijk al jaren ervaring in het opzetten en beheren van marketingcampagnes. En dat scheelt jou weer – want dan kan jij je gewoon lekker bezig houden met wat je het liefste doet: ondernemen!

Aanbevolen artikelen